Behang verwijderen

Strijker Verf & Wonen

Behang

Hoe verwijder je behang?

Voordat je gaat behangen moet je eerst de oude behang laag verwijderen. Niet de leukste klus die er is. Soms gaat het behang er namelijk erg lastig af en kan het een hele klus worden. Maar gelukkig heb we een aantal tips voor je zodat je hier geen uren mee bezig hoeft te zijn. Hierdoor kun jij je weer bezighouden met dingen die wel leuk zijn.

Behang verwijderen door middel van water 

De meeste soorten behanglijm zijn ontwikkeld op waterbasis. Zodra water mengt met de behanglijm gaat het oplossen. Hierdoor zal de behanglaag in de meeste gevallen loslaten. Maak bij voorkeur gebruik van warm water. Hierdoor zal de lijm nog beter oplossen. Let er wel op dat je rekening houdt met de omgeving waar je gaat spuiten. Dek allereerst je vloer af. Hierdoor voorkom je dat het water in de vloer trekt. Ook kunnen er lijmresten op de vloer komen. Daarom is het dus altijd slim om even iets over je vloer heen te leggen. Pas daarnaast ook op als je dichtbij stopcontacten of stekkerdozen gebruik gaat maken van water. 

Voor grote muren vinden we het zelf altijd makkelijk om gebruik te maken van een hogedrukspuit. Heb je deze niet tot je beschikking, dan kun je ook gebruik maken van een plantenspuit of een spons. Als je de muur dan eindelijk nat hebt gemaakt wacht dan even een paar minuten zodat het water goed kan intrekken. Daarna kun je met een plamuurmes of een behangafsteker het behang verwijderen.

Behangafweekmiddel gebruiken om behang te verwijderen

Mocht normaal water niet goed werken dan kun je ervoor kiezen om zwaarder geschut in te zetten. Voeg aan het water wat behangafweekmiddel toe. Dit is in onze winkel verkrijgbaar. Met een fles van 500ml kun je een oppervlakte van tot wel 150 m2 verwijderen. Als je dit gebruikt voor dikkere behang zoals vinyl behang dan is het verstandig om eerst wat scheuren in de bovenlaag te maken. Hierdoor kan het water met het behangafweekmiddel beter achter het behang komen en dus beter zijn werk doen.

Het behang eraf halen met een behangafstomer

behang afstomer

Alles al geprobeerd en wil het behang er nog steeds niet af? Dan kun je gebruik maken van een behangafstomer. Deze is te huur in onze winkel. Bestel je jouw nieuwe behang bij ons dan kun je hem zelfs helemaal gratis huren! Plaats de mond van de behangafstomer op het behang dat je wilt verwijderen. De stoom van de behangafstomer zorgt ervoor dat de lijm oplost. Hierdoor laat het behang los en kun je het er dus makkelijk afhalen.

Tijd om te gaan behangen

Nadat je het oude behang hebt verwijderd is het dan nu eindelijk tijd om een nieuw soort behang uit te zoeken voor op je muur. Bezoek onze winkel met meer dan 10.000 soorten behang. Heb je geen idee wat bij jouw interieur past of hoeveel rollen behang je nodig hebt? Onze woninginrichters helpen je graag verder! Heb je al nieuw behang en heb je geen idee hoe je moet behangen? Lees dan dit artikel.