Vloerverwarming

Strijker Verf & Wonen

Vloeren

Welke vloer is geschikt voor vloerverwarming?

Het gebruik van vloerverwarming wordt steeds populairder omdat het veel voordelen heeft. Alleen niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Als een vloer niet geschikt is voor vloerverwarming, krijg je je kamer minder goed warm en nemen ook de energiekosten toe. Veel vloeren zien er misschien hetzelfde uit, dat wil nog niet betekenen dat ze ook allemaal dezelfde eigenschappen hebben. In dit artikel ga je er achter komen welke vloer geschikt is voor vloerverwarming. 

Elk type vloerbedekking heeft namelijk zijn eigen thermische geleidbaarheid. Misschien moest je deze woorden nog een keer lezen. De betekenis hiervan is gelukkig simpeler. Het betekent namelijk hoe snel en efficiënt de warmte van jouw vloerverwarming naar het vloeroppervlakte wordt geleid. 

Een vloer van beton of steen

Een vloer van beton of steen heeft een lage warmteweerstand en de geleidbaarheid van deze materialen is hoog. Hierdoor wordt de warmte goed opgenomen en kan hierdoor makkelijk een ruimte verwarmen. Dit maakt dit type vloer het allerbeste geschikt voor vloerverwarming. Hoe dik de tegels of vloer is heeft vrij weinig invloed op de warmte in de vloerverwarming, maar het kan iets langer de tijd nodig hebben om de vloer te verwarmen. Hierdoor kan het iets langer duren voordat de warmte ook daadwerkelijk voelbaar is.

PVC vloer de perfecte oplossing

Een vloer van steen of beton kan natuurlijk goed in een industriële kamer. Maar wat als je liever een warme uitstraling wilt creëren. Dan heb je natuurlijk liever een vloer met een houtmotief. Een pvc vloer is hier de perfecte oplossing voor. PVC vloeren hebben namelijk net als een betonnen vloer een lage warmteweerstand, maar geven in tegenstelling tot beton een warme uitstraling. Wil je geen pvc maar liever laminaat? Ook laminaat is geschikt voor vloerverwarming maar niet alle soorten zijn even geschikt. Wil je weten welke soorten geschikt zijn? Kom dan langs in de winkel. Onze specialisten voorzien je graag gratis van advies.

Vinyl vloeren in combinatie met vloerverwarming

Door de relatief goedkope prijs van vinyl is dit ook een populaire keuze om te kiezen als vloer. Daarnaast heeft vinyl weinig onderhoud nodig en is het geschikt voor vloerverwarming. Er zit wel een kleine maar aan. De vinyl vloer mag een maximale thermische weerstand 0,15 m2 K/W. Bij vloeren met een hogere weerstand is het mogelijk dat er lelijke plekken in de vloer ontstaan. Dit komt doordat de vloer te vaak opwarmt en afkoelt op deze plekken.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Hiervoor hadden we al aangegeven dat laminaat verschilt per soort of het geschikt is voor vloerverwarming. Vroeger was laminaat namelijk niet geschikt. Door de grote temperatuurverschillen ging het laminaat uitzetten of krimpen. Tegenwoordig zijn de meeste soorten wel geschikt voor vloerverwarming. Het is belangrijk om te kijken naar de dikte van het laminaat. Als dit te dik is dan kan de ruimte minder goed verwarmt worden. Ook moet de laminaatvloer een goede warmtegeleiding hebben. Dit verschilt per vloer.

Welke vloeren zijn minder geschikt voor het gebruik van vloerverwarming?

Een echte houten vloer is minder geschikt voor vloerverwarming. Hout heeft namelijk als eigenschap dat het een isolator is. Hierdoor gaat het krimpen en uitzetten. Voor parketvloeren geldt hetzelfde. Een extra tip bij het kiezen van een geschikte vloer is: Let op de thermische weerstand van de vloer. 

Liever persoonlijk advies of jouw vloer geschikt is?

Benieuwd welke vloeren geschikt zijn voor jouw vloerverwarming? Onze vloerenspecialisten voorzien je graag van advies. Hierdoor weet je zeker dat jij een vloer hebt die geschikt is en voorkom je een hogere energierekening en een beschadigde vloer.