Strijker Verf & Wonen

Vloeren

Hoe kies je een nieuwe vloer?

Zoek jij een nieuwe vloer, maar weet je niet precies welke geschikt is voor jou? Bedenk dan eerst eens voor jezelf waar een vloer volgens jou aan moet voldoen, want dat bepaalt welke eigenschappen belangrijk zijn voor jou. Met deze blog willen wij je helpen om de vloer te kiezen die bij jouw woonwensen past.

De verschillende soorten vloeren

Vloeren zijn in het algemeen onder te verdelen in vier verschillende types. Elk type vloer heeft zijn eigen eigenschappen en dus ook zijn eigen voor- en nadelen. De vier meest bekende types zijn:

Wil je een vloer die makkelijk schoon te maken is?

Elke vloer is schoon te maken, maar de een wel net iets makkelijker dan de andere. Heb je geen zin om te moeten boenen of een vloer om de zoveel tijd in de olie te moeten zetten? Kies dan voor een PVC-vloer, vinyl of laminaat. Deze type vloeren zijn ook aan te raden als je kleine kinderen hebt die graag morsen op je vloer…of jijzelf natuurlijk. Daarnaast is het ook praktisch voor als je een hond hebt. Bijvoorbeeld eentje die net iets te enthousiast heeft lopen buiten spelen in het zand. Die wil nog wel eens een halve zandbak mee naar binnen nemen. Met deze type vloeren heb je het binnen een mum van tijd schoongemaakt.

Hoe intensief ga je de vloer belasten?

Vloer voorkomen van beschadigingen

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te kijken naar je gezinssituatie. Heb je kleine kinderen dan heeft een vloer veel te lijden. Denk aan eten dat wordt gemorst, drinkbekers die worden omgestoten, race auto’s, rijdende poppenwagens en ga zo maar door. Ook als je een trouwe viervoeter in huis hebt heeft je vloer meer te lijden. Honden laten namelijk vocht en vuil achter. Vooral dat vuil kan gaan zorgen voor krassen. Daarom is een houten vloer in het geval van jonge kinderen en honden niet erg aan te bevelen.

Ook tapijt kun je beter links laten liggen, want dat is erg vlekgevoelig. Daarnaast kunnen haren en stof hierin blijven hangen waardoor het voor mensen met een allergie niet erg praktisch is. Kies daarom beter voor een PVC-vloer, laminaat of vinyl. Bij laminaat is het wel belangrijk om erop te letten dat het niet te glad is. Anders moet je hond elke keer als Sven Kramer schaatsend door de kamer om bij zijn voerbak te komen. Kies daarom liever voor een wat ruwere soort laminaat.

Wanneer je kiest voor een PVC-vloer of laminaat dan kun je er vanuit gaan dat de kwaliteit hoog is. Wij zijn zo zeker van de kwaliteit van onze producten dat wij op veel vloeren tot wel 20 jaar garantie geven.

Wil je een vloer die geluid dempt?

Misschien niet heel verrassend is tapijt het meest geluiddempend. Bij tapijt is er bijna geen contactgeluid. Ook geluid dat in de kamer is weerkaatst niet op de vloer waardoor het geen grote klankkast wordt maar juist wordt gedempt. Voor optimale geluidsdemping kun je er voor kiezen om een ondervloer onder het tapijt te leggen. Is tapijt alleen een geluiddempende vloer? Gelukkig niet, ook als je een harde vloer wilt zoals een PVC-vloer of laminaat zijn er opties om je vloer geluiddempend te maken. Sommige van deze vloer hebben van zichzelf al een geluiddempende laag. Bij andere wordt er gebruik gemaakt van een speciale ondervloer. Wij hebben ondervloeren die tot wel 10 DB geluiddempend zijn. Als je jouw kamer dan ook nog aankleed met raamdecoratie en een vloerkleed hoef jij je nergens meer zorgen over te maken.

Wil je een vloer die warm aanvoelt?

Tapijt vloer

Wederom staat tapijt (vloerbedekking) hier op nummer 1. Want wie wil er met zijn voeten vanuit bed op een ijskoude vloer stappen? Met tapijt stap je op een lekker warme en zachte ondergrond. Daarnaast geeft het ook je interieur een warme tint. Ook voorkom je dat je kamer hol klinkt en geeft het minder contactgeluiden zoals hiervoor al gezegd is. Je kunt kiezen voor hoog- of laagpolig tapijt. 

Hou je niet van tapijt, maar wel van een PVC-vloer en ook van warme voeten? Geen probleem, pvc vloeren geven ook warmte af. Helaas niet van zichzelf, maar wel in combinatie met vloerverwarming. Meer weten over vloerverwarming en PVC-vloeren? Bekijk dan onze speciale blog hierover.

Heb je geen vloerverwarming en wil je toch een PVC-vloer. Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een groot vloerkleed om je bed heen. Dan is in ieder geval de eerste stap buiten je bed comfortabel. Ook kan een vloerkleed de kamer een extra warme uitstraling geven. Tapijt wordt meestal alleen gekozen in de slaapkamer. In de keuken of hal is niet aan te bevelen omdat het snel vies wordt.

Welke vloeren zijn betaalbaar?

Over het algemeen zijn vinyl vloeren het meest goedkoop. Dit komt door het materiaal, maar ook vooral doordat de legkosten van dit type vloer lager liggen. Hierdoor bespaar je veel geld. Het nadeel van vinyl is dat het niet aanvoelt als hout daarom kiezen mensen er eerder voor om laminaat aan te schaffen. Laminaat is vaak wel duurder dan vinyl en ook is het arbeidsintensiever om te leggen dus hogere legkosten. Ten slotte PVC-vloeren. Dit zijn meestal de duurste vloeren. Maar ook degene met de meeste voordelen. De hogere kosten komen vaak omdat de vloer eerst geëgaliseerd moet worden. Egaliseren is het vlak maken van de ondergrond door middel van egaline. Wanneer dit niet gebeurd kun je oneffenheden terugzien in je nieuwe PVC-vloer. Meer weten over egaliseren? Bekijk dan onze blog hierover. 

Wil je zelf een vloer leggen?

Het zelf leggen van een vloer kan je geld besparen. Dit komt doordat er geen legkosten berekend worden. Er zitten wel veel gevaren aan het zelf leggen van een vloer. Vooral PVC-vloeren zijn erg lastig om te leggen als je hier geen ervaring in hebt. De meest voorkomende fout die gemaakt wordt is dat er vaak wordt vergeten dat een PVC-vloer moet acclimatiseren. Voordat je de vloer gaat leggen moeten de planken dus eerst wennen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de kamer. Wanneer dit niet wordt gedaan kan de vloer gaan krimpen of juist uitzetten. Hierdoor kunnen er kieren ontstaan, hoeken omhoog komen of zelfs scheuren. Daarom is het aan te bevelen om minimaal 48-uur voor het leggen van de vloer het PVC al in huis te hebben. Wil je het toch liever uitbesteden? Kom dan langs in onze winkel. Onze vloerenspecialisten helpen je graag verder.