egaliseren

Strijker Verf & Wonen

Vloeren

Wanneer moet je een vloer egaliseren?

Is je vloer toe aan vervanging? Dan kan het maar zo zijn dat je vloer eerst geëgaliseerd moet worden. Maar wanneer moet je een vloer egaliseren? En wat is egaliseren precies? Deze en andere vragen worden voor je beantwoord in dit artikel. Het is namelijk erg belangrijk om te weten of je vloer geëgaliseerd moet worden. Anders kan dit grote gevolgen hebben voor je nieuwe vloer.

Wat is egaliseren?

Je wilt een nieuwe vloer leggen. Bij veel vloeren is het belangrijk dat de ondergrond waar de nieuwe vloer op komt te liggen egaal en vlak is. Er zijn een aantal vloeren waar geen egale ondergrond voor nodig is. Voor een vinylvloer is geen egale ondergrond nodig. Hetzelfde geldt voor tapijt. Verder zijn er laminaatvloeren waar geen egale ondergrond voor nodig is. Bij PVC-vloeren is het altijd nodig om een egale ondergrond te hebben.

Vaak wordt er gedacht dat een ondervloer genoeg is. In sommige gevallen is dit ook zo (in het geval van laminaat), maar in veel gevallen is alleen een ondervloer niet genoeg om een vloer vlak te krijgen. Als een vloer scheef loopt, er lijmresten op de vloer zitten, of een vloer wilt leggen op een oude tegelvloer met voegen. Dan is het vaak noodzakelijk om de vloer te egaliseren. Vraag je je af of je kunt egaliseren met een vloerverwarming? Geen probleem, egaline laat namelijk gemakkelijk warmte door waardoor dit geen problemen oplevert.

Waarom wordt een vloer geëgaliseerd?

Als slechte ondergronden niet van egaline worden voorzien dan heeft dit invloed op de kwaliteit, uitstraling en duurzaamheid van de nieuw aangeschafte vloer. Vaak wordt er gedacht dat kleine verschillen in de ondergrond niet zo erg veel uitmaken. Dit is helaas niet zo. Er kunnen problemen ontstaan. Hierdoor kan het niet egaliseren van een vloer een duur grapje worden. Enkele voorbeelden van vloeren die niet geëgaliseerd zijn:

  • Moeilijker leggen van een nieuwe vloer
  • Vloer ligt ongelijkmatig
  • De ondervloer wordt niet optimaal benut
  • Kunnen vochtproblemen ontstaan
  • De vloer kan scheuren of splijten

Omdat een nieuwe vloer een grote investering is wil je er natuurlijk wel lang van genieten. Daarom wil je natuurlijk niet dat een ongelijkmatige ondergrond dit verpest. Benieuwd of jouw vloer eerst geëgaliseerd moet worden? Onze vloerenspecialist komt bij jou thuis langs om de vloer te beoordelen. Moet jouw vloer eerst geëgaliseerd worden? Geen zorgen onze vloerenspecialist doet dit graag voor je.