verf bewaren

Strijker Verf & Wonen

Verf

Hoelang kun je verf bewaren?

Misschien ben je de schuur aan het opruimen en kom je nog een oude bus verf tegen. Een vraag die dan hoogstwaarschijnlijk in je opkomt is: Zou deze verf nog goed zijn? Hoelang je verf kunt bewaren ligt aan een aantal factoren zoals: wat voor type verf is het? Onder wat voor een omstandigheden is de verf opgeslagen? Deze en nog een aantal factoren bepalen hoelang je verf kunt bewaren. Lees gauw verder om er achter te komen of jouw verf nog goed is.

Geopende muurverf hoelang houdbaar?

Op verf staat niet zoals bij eten een houdbaarheidsdatum op het etiket. Maar niet getreurd, gelukkig zijn er een aantal standaard regels waar je je aan kunt houden om te kijken of de verf nog goed is. Verf dat afgesloten in een blik zit gaat over het algemeen twee jaar mee. In dit geval hebben we het over verf op waterbasis. Hieronder valt ook muurverf. Heb je verf op terpentinebasis? Dit heeft ongeveer een houdbaarheid van drie jaar. Wil je jouw verf optimaal bewaren en er dus zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken? Dan hebben we een aantal tips voor je.

Tips om je verf langer te bewaren

Het beste is om verf te bewaren in het originele blik. Tenzij je het blik hebt geopend en al hebt lopen verven. Doordat je het blik hebt geopend en er een gedeelte verf uit is komt er lucht bij de verf. Deze lucht zorgt ervoor dat de verf gaat uitdrogen als het in het blik zit. De verf wordt hierdoor dikker en uiteindelijk gaat er een vel op de verf ontstaan. Als het vel niet al te dik is kun je dit verwijderen als je gaat verven. Wil je dit hele probleem voorkomen? Giet dan de verf uit het blik in een kleiner blik of in een potje. Hierdoor is er minder lucht bij de verf waardoor het minder snel uitdroogt. Ten slotte is het belangrijk om de opening van het blik (de rand waar de deksel invalt) vrij te houden van verf. Als er namelijk een dikke laag met verf in de rand ligt sluit de deksel minder goed waardoor er meer lucht bij kan komen.

Giet verf in een potje, hierdoor minder lucht bij de verf

Onder welke temperatuur moet ik de verf bewaren?

Verf in de rand hierdoor sluit de deksel minder goed

Wil jij je verf in optimale conditie houden? Zorg er dan voor dat de verf op kamertemperatuur wordt bewaart. Heb je geen plek in je huis en sla je het liever op in je garage of schuur? Dat is ook geen probleem. Hou er alleen wel rekening mee dat het op deze plekken niet gaat vriezen. Voor verf op waterbasis zal het vooral erg slecht zijn. Deze verf zal namelijk bevriezen. Wanneer het weer warmer wordt zal de verf ontdooien, maar de beschermende eigenschappen van de verf zullen verdwenen zijn. Ingrediënten zoals het bindmiddelen zullen oplossen. Ook komt er vocht in de verf hierdoor gaat de verf rotten. Dit merk je als je de pot openmaakt en het enorm stinkt. Daarom is verf dat in een omgeving heeft gestaan die lager dan 0 graden is niet meer te gebruiken.